Sectiuni

 

Reactii la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la

Sf. Gheorghe, jud. Covasna

1 decembrie 2009

Extremiştii români grupaţi în Noua Dreapta (Új Jobboldal), au mărşăluit fără incidente prin centrul oraşului Sfântu Gheorghe, fiind însoţiţi în permanenţă de oamenii de ordine. Conform afirmaţiilor primarului Antal Arpad, organizaţia a depus încă de acum două săptămâni cererea prin care solicita aprobare pentru organizarea acestui marş pe data de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.


Autorităţile, încă de atunci au declarat că nu susţin organizarea acestei manifestări. Membrii grupului s-au strâns la Braşov, iar de acolo, au fost însoţiţi de oameni de ordine, până în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Înainte de masă – susţine primarul – aceştia au mers la Biserica Ortodoxă, iar de acolo au plecat spre Statuia lui Mihai Viteazul, unde au depus coroane de flori. In apropiere, membrii HVIM, organizau o acţiune de protest împotriva celei organizate de Noua Dreaptă.


Intre membrii celor două grupări s-au iscat discuţii şi s-au scandat lozinci de genul: Ţinutul Secuiesc este al românilor – rostite de grupul de români şi Să piară Trianon, scandat de maghiarii care intonau permanent imnul secuiesc.
Dintre tinerii români, unii au venit acum pentru prima dată la Sfântul Gheorghe - susţine primarul Antal Arpad - care apreciază că ordinea a fost păstrată de oamenii legii, în număr dublu faţă de protestatari. Primarul apreciază profesionalismul oamenilor de ordine şi mulţumeşte cetăţenilor că nu au răspuns provocărilor.

Sursa: www.stop.hu din 01.12.2009

Antal Arpad atenţionează că nu este nevoie de o contramanifestare maghiară. Interesul nostru este să nu există nicio confruntare la Sfântu Gheorghe, a declarat primarul oraşului. Potrivit acestuia, există pericolul ca mai târziu, să fie colonizate sute de jandarmi, poliţişti şi securişti, pe motiv că trebuie prevenită orice confruntare.


Antal Arpad: - Este clar că e o provocare a extremei drepte româneşti, dar trebuie să evaluăm urmările fiecărei acţiuni. Eu consider că interesul nostru este acum să îi lăsăm să vină, să depună două coroane şi apoi să plece fără ca la Sfântu Gheorghe să apară confruntări, deoarece este clar că există unele interese ca la Sfântu Gheorghe să existe probleme, pentru ca apoi să poată fi colonizate aici câteva sute sau mii de poliţişti, jandarmi şi securişti, pe motiv că trebuie prevenite eventualele conflicte. Noi am făcut tot ce era de făcut. I-am anunţat pe comandaţii poliţiei, jandarmeriei, ai serviciilor secrete, că există o astfel de problemă şi să fie atenţi să nu apară vreun conflict.


Sursa: postul de radio Slager Radio din 01.12.2009


Potrivit unor ştiri, extrema dreaptă românească se pregăteşte la 1 decembrie de o demonstraţie de forţă la Sfântu Gheorghe. Organizaţia care se autointitulează Noua Dreaptă a făcut public un apel în care îi cheamă pe adevăraţii români să sărbătorească în capitala din Trei Scaune aniversarea, la 1 decembrie, a anexării Transilvaniei la România.

Organizaţiile româneşti de pe Pământul Secuiesc s-au delimitat şi ele de această acţiune. Noua Dreaptă intenţionează să protesteze faţă de presiunile separatiştilor maghiari, să demonstreze că aşa-numitul Pământul Secuiesc a fost întotdeauna şi va fi pământ românesc.


Deşi este vorba despre o provocare clară, primarul oraşului spune: este greu să-i împiedici pe români să depună unde vor ei coroane de flori, în ziua sărbătorii lor naţionale. Nu s-a cerut aprobare pentru o altă mişcare de stradă iar o intervenţie este riscantă.


Dat fiind faptul că provocarea ar putea rămâne fără niciun rezultat dacă nu sunt angrenaţi şi maghiari în acţiune, sunt semne care arată că organizatorii au avut grijă şi de acest aspect: în 30 noiembrie au apărut pe străzile din Sfântu Gheorghe apeluri scrise într-o limbă maghiară incorectă. Textul scris pe coli A4, cu citate din Marton Aron, îi cere maghiarimii să apere Pământul Secuiesc de extrema dreaptă românească. Deşi apelul nu este semnat, în josul colilor a fost tipărită stema adoptată de Consiliul Naţional Secuiesc ca fiind stema Pământului Secuiesc. Ferencz Csaba a dezminţit faptul că CNS ar avea vreo legătură cu apelul.


Ii rog pe toţi cetăţenii din Sfântu Gheorghe să nu răspundă la nicio provocare, pentru că ştiu şi eu că orice maghiar-secui le-ar da cu plăcere peste gură celor care vin să provoace scandal la Sfântu Gheorghe, însă trebuie să ne gândim că am avea mult mai multe de pierdut decât dacă i-a lăsa să mărşăluiască vreo două-trei ore - precizat primarul din Sfântu Gheorghe.


Sursa: www.regioradio. ro din 01.12.2009


Apati-Toth Kata: Mişcarea naţionalistă extremistă de dreapta Noua Dreaptă îşi adună astăzi membrii la Sfântu Gheorghe, iar Plutonul Secuiesc al Gărzii Ungare va demonstra la Cluj.


Erdelyi Andras: Noua Dreaptă este o organizaţie înregistrată la Braşov, care se autodenumeşte urmaşa Gărzii de Fier, mişcare legionară cu orientare fascistă înfiinţată în 1927. Aceştia doresc să protesteze de ziua naţională a României împotriva presiunii exercitate de separatiştilor maghiari, să demonstreze că aşa-numitul Ţinut Secuiesc a fost întotdeauna un pământ românesc şi aşa va rămâne.


Tudor Ionescu, preşedinte Noua Dreaptă: Dacă vă referiţi la secui, noi îi considerăm fraţii noştri, statul român este responsabil pentru sutele de mii de români maghiarizaţi şi pentru cei aproximativ un milion de secui maghiarizaţi, şi-au pierdut limba, cultura, dar repet, ei sunt cetăţeni români, trebuie să acţionăm pentru a-şi recâştiga identitatea.


Erdelyi Andras: Deşi este vorba în mod clar despre o provocare, primarul spune că este greu să se împiedice ca români, de ziua lor naţională, să depună coroane de flori acolo unde doresc.


Antal Arpad, primar Sfântu Gheorghe: Este clar că aceasta este o provocare, dar trebuie să evaluăm consecinţele tuturor acţiunilor noastre şi eu spun că, acum este în interesul nostru să îi lăsăm să vină, să depună una-două coroane şi apoi să plece şi, în mod clar, avem interesul să nu fie nici un fel de confruntări, aici, la Sfântu Gheorghe, deoarece, este clar că există interese ca aici, la Sfântu Gheorghe să se facă puţin scandal, pentru ca apoi să se poată coloniza aici câteva sute, mii de poliţişti, jandarmi, securişti, făcându-se referire la faptul că trebuie evitate asemenea confruntări. In mod clar, noi am făcut tot ceea ce trebuia, am semnalat comandantului poliţiei, comandantului jandarmeriei, şefilor serviciilor secrete că există o asemenea problemă şi să fie atenţi să nu se producă un conflict.


Erdelyi Andras: Reprezentantul poliţiei spune că sunt pregătiţi să acţioneze pentru a împiedica orice fapte ilegale.


Buzsi Andrea, Poliţia Judeţului Covasna: Noi ştim că vor depune coroane în două locuri. Ca în fiecare an, Poliţia s-a pregătit şi este pregătită, dacă va fi nevoie vom interveni.


Erdelyi Andras: Provocarea ar putea rămâne fără rezultat dacă maghiarii nu vor răspunde, conform semnalelor, organizatorii s-au pregătit şi pentru aceasta. Pe 30 noiembrie, pe străzile din Sfântu Gheorghe, în mai multe locuri, au apărut apeluri în limba maghiară, cu greşeli de ortografie. Pe coala format A4, cu un citat din Marton Aron, maghiarimii i se solicită să apere Ţinutul Secuiesc de extrema dreaptă românească.


Ferencz Csaba, vicepreşedinte pe probleme de comunicare al SZNT: In opinia mea, este realizat de organizatori.


Erdelyi Andras: Deşi pe coală nu figurează nici o semnătură, în partea de jos a colii este plasată stema pe care Consiliul Naţional Secuiesc (SZNT) a adoptat-o drept stemă a Ţinutului Secuiesc.


Ferencz Csaba, vicepreşedinte pe probleme de comunicare al SZNT: Consiliul Naţional Secuiesc nu organizează contramanifestaţii, nu obişnuieşte să răspundă la provocări clare, în acest sens, nu are nimic în comun cu acest apel anonim. Noi credem că trebuie să luptăm pentru autonomie în mod activ, chiar prin acţiuni radicale, dar nu este nevoie să se răspundă la provocări.


Ferencz Hunor: In Ţinutul Secuiesc nu este neobişnuit ca partidele de extrema dreaptă din Ungaria să organizeze demonstraţii. La începutul toamnei ca răspuns la conflictul dintre secuii şi rromii din Sânmartin, rromi din Bucureşti, Sălaj, Alba Iulia, s-au adunat la Miercurea-Ciuc pentru a declara că condamnă atrocităţile suferite de rromii din Ţinutul Secuiesc. Insă, protestul organizaţiei Romani Criss nu a fost deloc liniştit. Demonstraţia lor a fost deranjată de contramanifestaţia neanunţată, organizată de Mişcarea de Tineret 64 de Comitate. La Marea Adunare din toamnă a Consiliului Naţional Secuiesc, acolo unde, printre altele, s-a decis şi sprijinirea statutului autonomiei Ţinutului Secuiesc, reprezentanţii Gărzii Ungare şi ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate au apărut în uniforma loc caracteristică. Anterior, aceştia din urmă au solicitat în faţa Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, eliberarea lui Budahazy. Mişcarea de Tineret 64 de Comitate a organizat pentru prima dată în acest an Insula Secuiască, la barajul de la Zetea, deşi la manifestare au fost prezenţi în număr mare şi tineri din zonă, majoritatea secuilor consideră periculoase evenimentele, la fel ca şi manifestările de 1 decembrie.


Gajevszky Kara: Primăria greşeşte că permite aşa ceva, deoarece nu ştiu dacă acum, la sărbătoarea românească, deoarece aceasta nu este manifestarea noastră, ştim acest lucru, dar dacă noi am protesta împotriva lor, cum le-ar conveni?


Biro-Ambrus Marta: Din anumite motive ei ştiu de ce au stabilit această dată, există motive pentru aceasta.
Torok Sandor: Dacă vor fi proteste ar fi bine dacă acestea nu ar fi în aceeaşi zi şi să fie paşnice. Fiecare are dreptul să protesteze, sau să îşi exprime o opinie, dar paşnic.


Ferencz Hunor: Insă, manifestările extremiste nu preocupă pe toată lumea.


Majoros Ilona: M-am săturat de toate, indiferent de naţiune şi orice. Mie nu îmi place, eu sunt adeptă a păcii.
Sursa: postul de televiziune Duna TV din 01.12.2009, autori Apati-Toth Kata - redactor, Erdelyi Andras, Farkas Krisztina, Ferencz Hunor si Szabo Attila - reporteri


Ciprusz Eva: Ţinutul Secuiesc este ţinut românesc. Acest lucru a fost scandat la Sfântu-Gheorghe cu ocazia manifestării festive de către simpatizanţii organizaţiei româneşti extremiste antimaghiare Noua Dreaptă. Mulţi poliţişti au asigurat desfăşurarea manifestărilor, însă până acum nu au existat tulburări ale ordinii publice mai serioase. Organizaţia românească extremistă de dreapta i-a invitat pe adepţii săi în inima Ardealului la sărbătoarea naţională românească, în ziua unirii Ardealului cu România. Aseară primarul Sfântu-Gheorghe a expulzat din oraş 50 tineri extremişti de dreapta, care au sosit înfăşuraţi în tricolorul românesc, respectiv cu drapelul partidului extremist.


Antal Arpad, primar Sfântu-Gheorghe: Cred că, aici, în Ţinutul Secuiesc, nu avem nevoie de faptul ca, persoane din Bucureşti, Craiova, Constanţa să vină aici şi să ne spună nouă, românilor şi maghiarilor, cum trebuie să convieţuim.
Ioan Lăcătuşu, organizatorul principal al manifestării centrale: Aici au venit oameni integrii, nu care doresc să umbrească această zi. Am speranţa că toată sărbătoarea – aşa cum am discutat cu primarul, prefectul şi cei care asigură ordinea publică - se va încheia fără probleme.


Sursa: postul de televiziune Duna TV din 01.12.2009, autor Ciprusz Eva


Szollosi Gyorgyi: Ţinutul Secuiesc este ţinut românesc. Organizaţia românească extremistă antimaghiară Noua Dreaptă nu a primit autorizaţie pentru manifestare. Poliţiştii i-au separat chiar şi de două prin cordoane pe adepţii Noua Dreaptă de membrii Mişcării 64 de comitate sosiţi din judeţul Harghita, care şi-au făcut de asemenea apariţia la manifestare. Astăzi în ţară este sărbătorit faptul că, la 1 decembrie 1918 Ardealul a fost unit cu Tara Românească, astfel luând fiinţă România Mare din acea perioadă.


Reporter: Unitate naţională! Ţinutul Secuiesc - pamânt românesc! Noi suntem români, aici pe veci stapni! Acest lucru a fost scandat la Sfântu-Gheorghe de către adepţii organizaţiei extremiste româneşti Noua Dreaptă. Si-au recrutat adepţii din toată ţara. Pe steagurile şi pancartele lor figurau şi simboluri interzise de legile româneşti.


Antal Arpad, primar Sfântu-Gheorghe: Le-am semnalat şi organizatorilor faptul că, voi fi acasă şi dacă vor să-mi audă părerea despre 1 decembrie, atunci o spun cu plăcere, însă nu au vrut să o audă. Sunt aici, privesc ca totul să fie în ordine în oraş, aştept să plece cei care au venit, noi rămânem aici, acasă.


Kulcsar Terza Jozsef, Sfântu-Gheorghe: Nu ştiu dacă asta pare a fi o provocare sau este pentru alegeri. Nu ştiu de ce se întâmplă, dar este regretabil.


Reporter: Simpatizanţii Mişcării 64 comitate sosiţi în special din judeţul Harghita au putut privi manifestarea doar de la distanţă. La manifestarea centrală nu au avut loc tulburări ale ordinii publice.


Ionescu Tudor, preşedintele Noii Drepte: Suntem acasă oriunde în România. Conform tradiţiilor, în fiecare an sărbătorim ziua noastră naţională în alt oraş. Poate că la anul chiar la Sibiu sau la Miercurea Ciuc, însă poate la Alba Iulia sau Gheorgheni.


Reporter: Extremiştii români au părăsit mai târziu locaţia însoţiţi de poliţişti. Intre timp poliţiştii i-au separat printr-un cordon viu de adepţii 64 comitate, aflaţi într-un efectiv mai mic.


Sursa: postul de televiziune Duna TV din 01.12.2009, autori Szollosi Gyorgyi - crainic si Simon Jozsef - realizator
Covasna: Radicalii români şi maghiari, ţinuţi la distanţă de jandarmi


Membrii organizaţiei Noua Dreaptă prezenţi, marţi (01.12.2009) la Sfântu Gheorghe pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi cei ai Mişcării tinerilor maghiari din cele 64 de comitate (HVIM), care au manifestat împotriva acestora, au fost ţinuţi la distanţă unii de alţii de jandarmi pentru a nu se provoca reciproc şi pentru a fi evitate incidentele. In timp ce membrii Noii Drepte purtau drapele tricolore şi scandau Covasna,- Harghita - pământ românesc!, cei de la HVIM strigau în limba maghiară Ţinutul Secuiesc - pământ unguresc!


Cei peste 150 de membri ai Noii Drepte au participat la Marşul Unirii şi au depus o coroană de flori la statuia voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde au avut loc ceremoniile oficiale, în timp ce aproape 50 de tineri de la HVIM au rămas în parcul central până la plecarea opozanţilor, astfel încât manifestările s-au încheiat fără incidente. Liderii Noii Drepte au declarat că au venit la Sfântu Gheorghe nu pentru a provoca, ci pentru a sărbători 91 de ani de la Marea Unire alături de fraţii din Covasna, dar şi pentru a afirma încă o dată limpede şi răspicat că aşa zisul Tinut Secuiesc a fost, este şi în veci va rămâne pământ românesc.


Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a declarat recent că prezenţa Noii Drepte în judeţul Covasna reprezintă o provocare şi un pericol pentru buna convieţuire interetnică, s-a arătat mulţumit că lucrurile au fost ţinute sub control de organele de ordine publică şi nu au degenerat în violenţe.


Sursa: agenţia de ştiri Agerpres din 01.12.2009, autor Oana Mălina Negrea


Provocare de extremă dreapta la Sfântu Gheorghe


In pofida tuturor promisiunilor poliţiei, spiritele au fost tulburate ieri, la Sfântu Gheorghe: organizaţia Noua Dreaptă, care grupează tineri români extremişti, a mărşăluit provocator şi vociferând prin centrul oraşului şi, deşi populaţia s-a ferit cu înţelepciune din calea ei, Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a ridicat mănuşa şi a organizat un fel de contrademonstraţie.


Intre cele două tabere s-au postat două cordoane de jandarmi. La un moment dat, şi-au făcut apariţia şi trupele de intervenţie însă nu a fost nevoie să intervină, cele două tabere mulţumindu-se cu vociferările reciproce. Membrii Noi Drepte - aproximativ 150 - sosiseră înainte de masă, cu mai multe autobuze şi autoturisme şi au fost direcţionaţi de jandarmi direct către parc. Intre biserica unitariană şi cea catolică s-au organizat pe rânduri. Îşi fluturau drapelul verde cu cruce celtică, dar şi tricolorul românesc şi hărţi ale României Mari, scandau lozinci şi cântau, îndreptându-se către biserica ortodoxă.


Au mărşăluit pe trotuar, însă nu chiar ca nişte vizitatori civili ai oraşului. Strigau texte de genul: Pământul Secuiesc - pământ românesc!, Unitate naţională!, Noi suntem români!, Harghita şi Covasna – pamant romanesc! La mică distanţă de ei, în parc, aproximativ 20 de tineri maghiari încercau să-i huiduiască şi deşi era clar că cei vizaţi nu înţelegeau, s-a scandat de mai multe ori Să piară Trianonu! Pentru câteva momente, tinerii români îmbrăcaţi fals elegant, cu cravată roş-galben-albastră şi tinerii maghiari cu pantaloni de camuflaj şi bocanci, aflaţi fiecare pe câte un trotuar în faţa Casei cu Arcade, s-au privit ochi în ochi şi au făcut declaraţii presei: unii au spus că au dreptul cetăţenesc de a sărbători oriunde şi că aceasta nu este o acţiune politică ci una naţională, pentru susţinerea românilor asupriţi şi a secuilor maghiarizaţi, iar ceilalţi, că extremiştii nu au ce căuta aici, că au venit doar pentru a provoca şi a jigni şi că ar fi mai bine să-şi consume energia pentru a-şi dezvolta mediul lor mai restrâns, deoarece maghiarii nu merg acolo să facă ordine. Oaspeţii neinvitaţi, apreciaţi de către politicienii români şi maghiari şi de către autorităţi ca fiind nedoriţi aici, au intrat apoi în biserică, iar după ce au ieşit, au încercat din nou să vocifereze pentru a acoperi glasul tinerilor secui, puţini la număr. S-au postat apoi în spatele masei de aproximativ 300 de persoane care sărbătoreau, pornind - scandând, cântând şi fluturând un drapel de 100 metri - către statuia lui Mihai Viteazul. In acest răstimp, tinerii maghiari au intonat, în faţa statuii paşoptiste, imnul secuiesc. Cetăţenii paşnici participanţi la festivităţi erau conduşi de preoţi ortodocşi. In piaţă defilau câţiva călăreţi îmbrăcaţi în costume populare şi mai multe formaţiuni militare. A luat cuvântul prefectul Codrin Munteanu, care a evocat evenimentele unirii de la 1918 şi a făcut referire la drepturile minorităţilor, promise la adunarea de la Alba Iulia. In opinia sa, România a îndeplinit cu măreţie promisiunile făcute atunci, stabilind astfel în Europa unul din cele mai înalte etaloane, modelul din ţară fiind considerat un exemplu. Consilierul orăşenesc Rodica Pârvan a dat apoi citire unui text foarte bombastic despre însemnătatea Marii Uniri. Au depus apoi coroane aproximativ 50 de instituţii şi oficii, partide şi organizaţii civile şi chiar şi formaţiile populare care au evoluat. Pe lângă simpatizanţii Noii Drepte, sosiţi din mai multe judeţene, au fost şi delegaţi din Buzău, Sibiu, Braşov şi Suceava. Cu excepţia subprefectului Gyrogy Ervin nu era nici un conducător maghiar de instituţie. Pe la mijlocul manifestării, tinerii patrioţi români au plecat relativ în linişte, însoţiţi de jandarmi, iar spectatorii au aşteptat să se încheie programul folcloric . După două ore, doar câteva steguleţe de hârtie aruncate mai semnalau că centrul judeţului Trei Scaune nu a trăit o zi obişnuită la data de 1 decembrie 2009.


Sursa: cotidianul Haromszek, nr.5847 din 02.12.2009, autor Demeter J.Ildiko


Sărbătoarea extremiştilor


Vrajba şi-a pus amprenta pe sărbătoarea naţională a României. Susţinătorii candidaţilor la prezidenţiale s-au confruntat în mai multe puncte ale ţării. La Sfântu Gheorghe, tineri români şi maghiari s-au provocat reciproc de-o parte şi de alta a cordonului de jandarmi. Cei care au încercat să creeze dezordine, disensiuni, nu erau localnici, ci persoane venite din zone îndepărtate.


A fost înfiorător să vezi, în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, tineri urlând sălbatic, care aveau asupra lor drapele roş-galben-albastre. Tinutul Secuiesc - pământ românesc! urlau în timp ce parcurgeau centrul oraşului. Cereau unitate românească şi aveau în mod clar un singur obiectiv, acela de a-i intimida pe maghiarii care trăiesc aici şi de a dovedi că ei sunt mai mulţi şi sunt acasă. A fost înfiorător, ca orice manifestare violentă. Nu au iscat temeri, însă au provocat scârbă şi aversiune. Unii au fost revoltaţi, alţii i-au desconsiderat pe cei care au mărşăluit. Nu au fost mult mai înălţătoare nici imaginea sau comportamentul tinerilor din partea organizaţiei 64 de Comitate (HVIM), sosiţi pentru apărarea onoarei secuieşti. A fost nevoie de prezenţa în număr mare a poliţiştilor şi jandarmilor, pentru a-i apăra pe ocrotitorii maghiari şi români ai onoarei naţionale.


Nu a fost plăcut să te plimbi ieri fără rost, prin centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Ca maghiar, aveai senzaţia că eşti făcut să pleci din oraşul tău, oraş acaparat prin intermediul lozincilor şi al ideilor străine. Nici românii nu puteau avea sentimente înălţătoare ieri, înainte de masă. Sărbătoarea lor obişnuită, înflăcărată şi alte dăţi de sentimentele naţionale, a fost expropriată acum de o gloată străină zgomotoasă. Lozincile Noii Drepte şi cântecele acesteia au acoperit glasul românilor, care aproape că nu şi-au mai găsit locul în piaţă. Multi dintre românii localnici şi cei veniţi din împrejurimi pentru a sărbători, nu au înţeles cine sunt cei care au mărşăluit zgomotos, ce anume doresc şi cine i-a chemat aici... Este vorba cu siguranţă despre ceva electoral -a declarat o vârstnică. Tinerii războinici ai Noii Drepte nu au aşteptat terminarea festivităţilor, după furia lor nestăvilită de la început, au mai căscat gura, după care şi-au depus coroanele. S-au urcat în autobuze şi au plecat. Intre timp, tinerii maghiari căscau gura puţin mai încolo, în parc, au intonat imnul secuiesc, după care s-au săturat să mai aştepte şi au plecat şi ei.


In Sfântu Gheorghe nu s-a întâmplat nimic la 1 decembrie. Nu a izbucnit vreun scandal, nu au fost încăierări sau vărsare de sânge. Extremiştii au sărbătorit şi au arătat cum este atunci când principii periculoase, considerate apuse, ce nu cunosc toleranţa, tropăie prin viaţa noastră, prin oraşul nostru.


Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 5847 din 02.12.2009, autor Farkas Reka


Împreună de 1 Decembrie


Sărbătoarea naţională a României a scos ieri, în centrul oraşului, în jur de 2.000 de oameni care au participat la tradiţionala Paradă a Unirii. Anul acesta, la manifestările oficiale s-au alăturat şi aproximativ 150 de membri ai organizaţiei Noua Dreaptă din întreaga Transilvanie.


Marşul de 1 Decembrie a început din faţa Catedralei Ortodoxe, unde s-au adunat şi membrii Noua Dreaptă, arborând steagurile României şi ale organizaţiei lor sau mesaje România noastră şi citatul din Constituţie privind faptul că România este stat naţional unitar. Aceştia au intrat şi în Biserică, iar în curte au întins un drapel uriaş pe care l-au ţinut pe durata prezenţei lor acolo.


„Ne aflăm în Sf. Gheorghe pentru a ne bucura împreună cu românii din Covasna de Ziua Naţională a României, totodată pentru a marca 91 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, şi nu în ultimul rând pentru a afirma încă o dată limpede şi răspicat că aşa-zisul Tinut Secuiesc a fost, este şi în veci va rămâne pământ românesc. Considerăm că este ziua noastră, a tuturor românilor, a fiecăruia dintre noi şi ar trebui să fim lăsaţi în pace şi linişte să sărbătorim”, a declarat liderul Noua Dreaptă, Tudor Ionescu.


Acesta a spus că nu au venit cu intenţia de a crea o manifestare aparte, distinctă, ci participă la manifestările oficiale ocazionate de sărbătoarea de 1 Decembrie.


Prezenţa Noii Drepte i-a scos din casă şi pe extremiştii maghiari de la Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, care au venit din mai multe oraşe şi s-au postat în faţa Catedralei Ortodoxe, de cealaltă parte a drumului faţă de Noua Dreaptă. Cei aproximativ 50 de tineri maghiari purtau însemnele specifice şi câţiva dintre ei au declarat că au venit pentru că au considerat o provocare prezenţa Noii Drepte, ei spunând despre această zonă că este pământ secuiesc şi nu românesc aşa cum spun colegii lor.


Marşul Unirii a avut în frunte ca de obicei familia Vrânceanu. Pe traseu, reprezentanţii Noii Drepte au scandat de mai multe ori mesaje ca Tinutul Secuiesc - pământ românesc sau Unitate naţională, împreună cu versuri din Imnul României sau Noi suntem români şi alte cântece patriotice.


Din rândul autorităţilor locale sau judeţene au lipsit primarul din Sf. Gheorghe, Antal Arpad, precum şi preşedintele CJ, Tamas Sandor.


Directorul Centrului European de Studii şi membru în forumul de organizare al Zilei Naţionale, Ioan Lăcătuşu, a declarat că îi pare foarte rău de lipsa acestora şi consideră că cei doi ar fi trebuit să participe.


„Înţeleg ca om sentimentele maghiarilor de rând, cum se raportează la această sărbătoare, dar când eşti în funcţie publică din respect pentru concetăţeni ar fi trebuit să vină amândoi”, a afirmat dr. Ioan Lăcătuşu.


Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 1164 din 02.12.2009, autor Ana Sidon


Nu acesta e genul corect de manifestare sau de mesaj


Referitor la participarea la evenimente a reprezentanţilor Noua Dreaptă, preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, Daniel Şanta, ne-a declarat: Nici eu, nici colegii mei din Asociaţia Pentru Comunitate nu considerăm că acesta e genul corect de manifestare sau de mesaj care trebuie transmis de Ziua Naţională. Cred că mesajul potrivit l-am transmis noi, ani la rând, reuşind să scoatem pe stradă de 1 Decembrie cât mai mulţi oameni din judeţ, mulţi dintre ei inclusiv maghiari. Pentru că până la urmă, 1 Decembrie trebuie să fie receptată ca ziua tuturor celor care locuiesc în această ţară, indiferent de etnie, de orientare politică, de opinii personale. Este şi motivul pentru care am reuşit astăzi să adunăm la depunerea de coroane, sub egida Asociaţiei Pentru Comunitate, oameni provenind din toate partidele politice, români şi maghiari deopotrivă, pentru că noi credem că împreună suntem mai buni, iar comunitatea românească poate avea şi chiar trebuie să aibă un astfel de mesaj.


Sursa: cotidianul Observatorul de Covasna, nr. 1164 din 02.12.2009


Cei ce se autointitulează Plutonul Secuiesc ai Noii Gărzi Ungare ar fi vrut să depună coroane la Cluj, de ziua naţională a românilor, deoarece Divizia Secuiască a fost înfiinţată exact în 1 decembrie 1918.


Primăria Cluj nu a autorizat manifestări care nu au avut legătură cu ziua naţională a României. Astfel, grupul format din zece persoane nu a putut depune coroane, iar poliţiştii i-au luat de la faţa locului.


Fiind vorba despre o organizaţie extremistă, nici maghiarii din Cluj nu ar privi cu ochi buni manifestarea, care, de altfel a dat răspuns tot unei încercări de protest la Sfântu Gheorghe a unei grupări extremiste româneşti. Nu este nevoie de aşa ceva la Cluj - a accentuat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt a Primăriei Cluj.


Protestatarii îmbrăcaţi în uniformă - printre care nu existau cetăţeni ungari - au vrut să meargă în centrul oraşului pentru a depune coroane la statuia lui Matyas, dar poliţiştii i-au urcat în maşinile poliţiei pe cei aproximativ 20 de demonstranţi.
Nu departe de acest loc au defilat şi contramanifestanţii, membri ai organizaţiei Noua Dreaptă.


Sursa: www.nemnemsoha.gportal.hu
 
Menczer Tamas: Ieri a fost Ziua Naţională a României. S-a sărbătorit proclamarea României Mari, iar în mai multe oraşe au avut loc manifestări. Facem legătura cu Erdely Andras, corespondentul nostru de la Sfântu Gheorghe. Ce s-a întâmplat?


Erdely Andras: De fapt, din fericire nu s-a întâmplat nimic, ţinând cont că aici a avut loc o provocare mare şi a existat teama de izbucnire a unor altercaţii în stradă, dar din fericire nu s-a întâmplat nimic. Sărbătoarea s-a desfăşurat în linişte, cu participarea a aproximativ 1500 de persoane. Potrivit aprecierilor mele, cel puţin 1000 de persoane nu erau din Sfântu Gheorghe, deoarece există obiceiul ca cetăţeni de naţionalitate română să vină, să fie aduşi aici din alte părţi ale ţării pentru a sărbători, deoarece Ziua Naţională a României şi ca să mă exprim frumos, nu înflăcărează Ţinutul Secuiesc populat de maghiari în proporţie de 75%, deoarece ar trebui să sărbătorim alipirea Ardealului de România, astfel că românii sunt aduşi din alte localităţi.


Menczer Tamas: Mişcarea românească Noua Dreapta a fost prezentă, a organizat marşuri?


Erdely Andras: Au fost prezenţi aproximativ 300 de membrii ai mişcării Noua Dreapta, organizaţie din Braşov, însă ei au cântat şi scandat separat România Mare, Tinutul Secuiesc este ţinut românesc. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Mişcării 64 de Comitate care au scandat sloganuri contrare acestora, însă, de fapt poliţiştii au fost mult mai numeroşi.


Menczer Tamas: Deci nu au avut loc incidente?


Erdely Andras: Nu. Acestea ar fi putut avea loc în urmă cu o noapte când au apărut persoane rase în cap, înfricoşătoare, primitive, însă la intervenţia primarului au fost expulzaţi din oraş.


Sursa: postul de televiziune Duna TV din 02.12.2009, autori Menczer Tamas - crainic; Erdely Andras - corespondent


Organizaţia extremistă română Noua Dreaptă, a ţinut de Ziua Naţională o demonstraţie fără aprobare, la Sfântu Gheorghe. Astfel, în centrul oraşului, au defilat, în jur de 150 de extremişti de la Noua Dreaptă, cu steaguri şi pancarte scandând Tinutul Secuiesc este pământ românesc. Defilarea s-a făcut sub supravegherea jandarmilor şi poliţiştilor, fără să aibă loc incidente.


Organizaţia Noua Dreaptă este cunoscută după manifestările sale extremiste. La sfârşitul lunii septembrie, membrii acestei organizaţii au efectuat o defilare şi la Gheorgheni, unde au depus coroane în curtea bisericii ortodoxe, au scandat slogane naţionaliste şi au comemorat uciderea unor români care nu a avut loc. Evenimentele au uimit reprezentanţii conducerii oraşului, respectiv locuitorii.


Acum, Noua Dreaptă a organizat o nouă acţiune în Tinutului Secuiesc. In 01.12.2009, au demonstrat la Sfântu Gheorghe. Conform proprilor declaraţii membrii organizaţiei, care se defineşte un urmaş al ideologiei fasciste a Gărzii de Fier înfiinţate în 1927, au dorit, cu această acţiune, să protesteze împotriva presiunii exercitate de separatiştii maghiari şi să demonstreze că aşa numitul Ţinut Secuiesc a fost mereu pământ românesc şi aşa va rămâne. Cei, în jur de 150 de activişti, au defilat cu steaguri şi pancarte, scandând slogane ca unitate naţională şi Tinutul Secuiesc este pământ românesc, respectiv au intonat cântece patriotice române.


Împotriva celor de la Noua Dreaptă au protestat membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate, strigând să piară Trianon şi intonând imnul secuilor.


Acţiunea a fost supravegheat de jandarmi şi de poliţişti, astfel că nu au avut loc decât ciocniri verbale. Tinerii români de la Noua Dreaptă au declarat agenţiei de ştiri Agerpres că nu au venit la Sfântu Gheorghe să provoace ci să aniverseze împreună cu fraţii lor din Covasna, 91 de ani de la marea unire şi au subliniat că în fiecare an vor sărbătorii în alt oraş. Poate că anul viitor, de ziua sărbătorii naţionale, vor defila la Miercurea Ciuc sau la Gheorgheni. Scopul acţiunii lor este să declare încă odată clar şi inteligibil că aşa numitul Tinutul Secuiesc a fost, este şi va fi mereu pământ românesc.


Sursa: postul de televiziune Gyergyo din 02.12.2009, autor Lazar Hajnal


In cele din urmă, membrii şi simpatizanţii organizaţiei extremiste Noua Dreaptă pot participa la manifestările organizate în Sfântu Gheorghe cu prilejul zilei de 1 decembrie - Ziua Naţională a României numai în calitate de participanţi, ei putând să se deplaseze pe străzile oraşului doar în grupuri mici.


Cu câteva săptămâni în urmă, structura extremistă a promis că va organiza la Sfântu Gheorghe un marş la care au invitat să participe toţi membrii şi simpatizanţii, pentru a demonstra faptul că Ţinutul Secuiesc este şi va fi pământ românesc.
In afară de autorităţile maghiare, iniţiativa provocatoare nu a fost susţinută nici de politicienii români din regiune, iar poliţia nu şi-a dat girul spre a fi organizată o manifestare de către persoane venite din altă parte.


Sursa: www.kuruc.hu


Membri ai Noii Drepte, dar şi ai Mişcării Tinerilor Maghiari, la Sfântu Gheorghe de Ziua Naţională


Aproximativ 150 de membri ai Noii Drepte au participat, marţi (01.12.2009) , la Sfântu Gheorghe, la manifestările de Ziua Naţională a României, în paralel, în Parcul Central adunându-se peste 50 de membri ai Mişcării Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate, cele două grupuri fiind însă despărţite de jandarmi.


Membrii Noii Drepte din mai multe judeţe, în special din Transilvania, au ajuns la Sfântu Gheorghe marţi la prânz, ei adunându-se în Parcul Central, de unde, sub supravegherea jandarmilor, s-au deplasat la Catedrala Ortodoxă, unde a avut loc un Te Deum, transmite corespondentul Mediafax.


Paralel, în Parcul Central, la circa 50 de metri de unde se aflau reprezentanţii Noii Drepte, s-au întrunit şi peste 50 de membri ai organizaţiei Mişcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate, cele două grupuri fiind însă despărţite de jandarmi.


Preşedintele Noii Drepte, Tudor Ionescu, a declarat corespondentului Mediafax că reprezentanţii organizaţiei au venit la Sfântu Gheorghe pentru a sărbători Ziua Naţională împreună cu românii din Covasna şi pentru a spune, încă o dată, răspicat: Aşa-zisul Ţinut Secuiesc a fost, este şi-n veci va rămâne pământ românesc.


La rândul lor, membrii organizaţiei Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, din mai multe zone ale Transilvaniei, au declarat corespondentului Mediafax că au venit la Sfântu Gheorghe pentru a protesta faţă de apelul Noii Drepte, respectiv Ţinutul Secuiesc este pământ românesc. Nu căutăm conflicte, dar prin prezenţa noastră vrem să semnalăm că suntem şi noi. Prezenţa Noii Drepte în Sfântu Gheorghe este o provocare, au spus reprezentanţii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate.


Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, au început, conform tradiţiei, cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, urmat de un marş până la statuia voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului, unde au avut loc ceremoniile oficiale.


La marş au participat, alături de sute de covăsneni, şi cei circa 150 de membri ai Noii Drepte, care au purtat zeci de drapele tricolore şi cu simbolul organizaţiei şi avut bannere pe care scria Noua Dreaptă - România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi România noastră. Pe tot parcursul marşului, membrii organizaţiei au scandat: Unitate naţională, Tinutul Secuiesc pământ românesc, Aici pe veci stăpâni, noi suntem români, precum şi Harghita, Covasna - pământ românesc.


In acest timp, reprezentanţii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate au rămas în Parcul Central, fără să se apropie de cei care au participat la marş sau de locul unde au avut loc ceremoniile oficiale.
La ceremoniile oficiale, care au avut loc în Piaţa Mihai Viteazul, au participat aproximativ 2000 mii de persoane, care au venit din mai multe localităţi ale judeţului. După terminarea manifestărilor ocazionate de Ziua Naţională, membrii Noii Drepte au plecat de la Sfântu Gheorghe. La manifestările oficiale nu au participat primarul municipiului, Antal Arpad, şi nici preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.


Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că pe tot parcursul zilei a vegheat asupra liniştii oraşului, chiar dacă nu a fost prezent, oficial, la manifestări şi a aşteptat ca cei care au venit, să plece.


Am rămas în oraş, trebuie să veghez asupra liniştii oraşului şi aştept ca cei care au venit să plece. Noi rămânem, ne vedem de treabă. Am spus foarte clar, dacă o să fiu invitat, o să iau cuvântul la manifestări, am spus şi ce voi spune, dar nu am fost invitat, deci înseamnă că organizatorii nu au vrut să spun ceea ce am vrut, a spus edilul.


Primarul Antal susţinea, recent, că prezenţa Noii Drepte la Sfântu Gheorghe de Ziua Naţională a României reprezintă o provocare şi un pericol pentru buna convieţuire interetnică. Totodată, Antal susţinea că nu ştie dacă va participa sau nu la manifestările de 1 Decembrie, deoarece dacă se va duce ar trebui să le aducă aminte românilor de promisiunile făcute la Alba Iulia, de 1 Decembrie, secuilor din Transilvania, care nu au fost respectate.


Sursa: agenţia de ştiri Mediafax din 02.12.2009, autor Kiss Edit
 
Duelul extremiştilor


Ziua naţională a României s-a desfăşurat ieri (1 decembrie 2009) în nota extremiştilor. Organizaţia Noua Dreaptă a ţinut o demonstraţie la Sfântu Gheorghe, în vreme ce Compania Secuiască a Gărzii Ungare a intenţionat să demonstreze la Cluj. In ambele oraşe, demonstranţii de extremă dreaptă erau aşteptaţi de contrademonstranţi.


Extremiştii de dreapta români şi maghiari au demonstrat de ziua naţională a României în mai multe oraşe din Ardeal. La Cluj, demonstraţia Companiei Secuieşti a Gărzii Ungare a fost dejucată de poliţie. Garda Secuiască a fost reprezentată ieri (01.12.2009) de un comandant de grupă, de un ofiţer recrutor şi de un ofiţer de legătură.


Balazs Pal Gergely, comandantul Companiei Secuieşti, a declarat pentru Uj Magyar Szo că au încercat, fără niciun rezultat, să obţină autorizaţie de la primărie pentru sărbătorirea înfiinţării Diviziei secuieşti, care a luptat împotriva trupelor române după 1 decembrie 1918. Insă, nimeni de la parohia bisericii Sfântu Mihail din Cluj nu a fost înştiinţat cu privire la manifestare. Protopopul Kovacs Sandor a declarat pentru Uj Magyar Szo că nu este de acord ca biserica şi împrejurimile sale să fie folosite ca loc de desfăşurare pentru manifestările extremiste. In pofida acestui fapt, nimeni nu i-a avertizat pe gardişti, potrivit informaţiilor obţinute de UMSz, cu privire la punctul de vedere al parohiei..


Concomitent cu evenimentele de la Cluj, cei 200 de membri ai organizaţiei Noua Dreaptă şi cei 50 de membri ai Mişcării de Tineret Saizeci şi Patru de Comitate (HVIM) se priveau în ochi cu asprime, la Sfântu Gheorghe. Membrii organizaţiei Noua Dreaptă au defilat, cântând cântece patriotice româneşti, şi au scandat permanent cuvântul unitate, făcând trimitere la evenimentele de la 1918.


La câţiva metri mai încolo, membrii organizaţiei HVIM au răspuns cu lozinca Să piară Trianonul! şi au cântat Imnul Secuiesc. Ciocnirile au fost împiedicate de poliţişti, care au format cordoane şi s-au interpus între cele două tabere.
Tensiunile create cu prilejul celor două demonstraţii erau previzile. Cu o zi înainte de sărbătorirea zilei de 1 decembrie, la Sfântu Gheorghe au apărut manifeste false, care erau adresate populaţiei maghiare a oraşului, în numele Consiliului Naţional Secuiesc (SzNT), şi în care i se solicita să apere Tinutul Secuiesc de extrema dreaptă. Ferencz Csaba, vicepreşedintele SzNT, a subliniat că nu va fi organizată nicio contrademonstraţ ie, deoarece nu sunt obişnuiţi să răspundă provocărilor evidente.


In seara zilei de marţi (01.12.2009), Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, l-a expulzat din oraş pe tinerii veniţi cu un miocrobuz, care erau înfăşuraţi cu steagul românesc. Tinerii au sosit la Colegiul Mihai Viteazul, însă primarul le-a interzis să intre înăuntru. Poliţiştii sosiţi la faţa locului i-au urcat în autobuz pe tinerii români care răcneau şi înjurau întruna şi i-au escortat până la ieşirea din oraş.


Întrucât nu a participat la sărbătoarea oficială, preşedintele filialei din Sfântu Gheorghe a Partidului Civic Maghiar (MPP), Kulcsar Terza Jozsef, l-a acuzat pe primarul Antal Arpad de laşitate. In opinia politicianului MPP, Antal Arpad nu a avut curajul să compară în faţa auditoriului sosit la sărbătoarea naţională a României şi să le vorbească participanţilor despre pretenţiile de autonomie ale maghiarilor.


Primarul trebuia să iasă în faţă şi să-şi spună opinia, aşa cum a procedat Băsescu, atunci când s-a dus în mijlocul maghiarilor şi le-a spus că nu vor beneficia de autonomie - a declarat Kulcsar Terza Jozsef. In opinia sa, primarul Antal Arpad nu a vrut să se implice, pentru a nu atrage asupra sa mânia populaţiei române a oraşului.


Antal Arpad nu a fost dispus să reacţioneze la acuzaţiile MPP. Primarul a declarat că nu ia în serios un partid care nu există, nu participă la alegeri şi îndeamnă maghiarii secui să anuleze buletinele de vot. Antal Arpad declarase anterior că nu ştie dacă va participa (sau nu) la sărbătoarea oficială acum, în viitor sau peste 10 ani. Pentru mine, acest lucru constituie o dilemă, pentru că, dacă aş participa la o astfel de festivitate, aş provoca neplăceri prin ceea ce aş declara. Le-aş aminti românilor de promisiunile făcute în 1918, prin Proclamaţia de la Alba Iulia. Dacă particip la sărbătoarea naţională a României, nu pot să vorbesc despre acest lucru.


Sărbătoarea oficială a început cu o defilare, în fruntea căreia s-au aflat preoţii ortodocşi şi călăreţi îmbrăcaţi în costume populare. In timpul marşului unirii, care s-a desfăşurat de la Catedrala ortodoxă până la statuia lui Mihai Viteazul, au fost cântate cântece patriotice.


In discursul său, prefectul Codrin Munteanu a făcut apel la unitate, respectiv la convieţuire paşnică între români şi maghiari, subliniind, totodată, importanţa păstrării identităţii naţionale şi a respectării reciproce a tradiţiilor.
Prefectul judeţului Covasna a declarat că statul român şi-a respectat promisiunile făcute minorităţilor naţionale în decembrie 1918, în ce priveşte respectarea drepturilor, şi a apreciat că România este un model, din acest punct de vedere.


Alături de numeroşi membri ai organizaţiei Noua Dreaptă, la festivitate au mai participat elevi, profesori şi politicieni veniţi din toate colţurile ţării, care au dorit să-şi exprime solidaritatea faţă de românii din Covasna.


Sursa: cotidianul Uj Magyar Szo din 02.12.2009, autori Oborocea Monika si Kovacs Zsolt


Gardiştilor ungari le-a fost aplicată o amendă serioasă, Noua Dreaptă a scăpat / Extremişti cu dublu etalon


Poliţia clujeană i-a aplicat bărbatului din judeţul Mureş, organizatorul mişcării de la Cluj a membrilor de pe Pământul Secuiesc ai Noii Gărzi Ungare, o amendă în valoare de 50.000 lei.


In comparaţie, participanţii la o mişcare anticomunistă, organizată la Cluj fără nici o aprobare, au primit din partea jandarmeriei doar o atenţionare scrisă, tot din cauza încălcării prevederilor legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice (n.t. -nr. 60/1991). Membrii Plutonului Secuiesc al Batalionului Wass Albert din Gyor al Mişcării Culturale şi Păstrătoare de Tradiţii Noua Gardă Ungară au fost ridicaţi de trupele de comando înainte să apuce să depună coroane. Totul s-a petrecut pe fundalul înjurăturilor proferate de contramanifestanţii de la Noua Dreaptă.
Membrii organizaţiei consideră că amenda aplicată este incredibil de mare -i-a declarat publicaţiei Kronika purtătorul de cuvânt al plutonului , Keresztes Nandor. Ne vom întruni în curând şi vom decide dacă vom contesta amenda sau vom organiza o colectă pentru achitarea ei -a mai declarat el.


Nu au fost amendaţi nici membrii marşului organizat marţi, la Sfântu Gheorghe, de organizaţia românească de extremă dreapta, Noua Dreaptă - care nici nu a cerut şi nici nu a primit aprobare pentru această acţiune. Membrii Noii Drepte nu au putut fi amendaţi deoarece au mărşăluit în cadrul manifestării legate de sărbătoarea naţională, sub escorta jandarmilor -a afirmat primarul Antal Arpad. Haller Istvan, membru CNCD, ne-a declarat: luarea unei decizii în astfel de cazuri nu intră în atribuţiile instituţiei pe care o reprezintă. Cetăţeanul din Sfântu Gheorghe se poate adresa oricând procuraturii în cazul în care crede că siguranţa personală nu i-a fost ocrotită corespunzător cu ocazia marşului de tip Noua Dreaptă, desfăşurat fără aprobare din partea autorităţilor locale -a explicat el. In opinia lui Haller, mişcarea clujeană a Noii Gărzi Ungare va fi pedepsită conform legii, astfel că este inutilă contactarea autorităţilor pe motiv că legea nu a fost aplicată la modul unitar. Faptul că Noua Gardă Ungară a fost amendată, iar organizatorii altor manifestări asemănătoare nu au fost amendaţi, nu poate fi prezentat ca argument - a mai adăugat el.


Sursa: cotidianul Kronika, nr. 231 din 03.12.2009

 
Sfântu Gheorghe: Ce părere aveţi despre marşul Noii Drepte, din ziua de 1 decembrie?


Bartok Gergely, 51 ani, restaurator: - Pe mine nu m-a deranjat faptul că au mărşăluit membrii extremei drepte româneşti. Nici nu i-am văzut, nu am fost în centru. Am auzit însă că au mărşăluit urlând şi fluturând drapele. Nu trebuie să se răspundă la provocare, pentru că oricum nu se va schimba nimic. Astfel de oameni nu pot fi convinşi cu argumente, mai bine te fereşti din calea lor.


Romanov Istvan, 41 ani, arhitect-restaurator: - Este sărbătoarea românilor. Trebuie lăsaţi să se dezlănţuie. In astfel de cazuri nu este bine să se intervină. Eu sunt mai degrabă interesat de alegerile prezidenţiale, de cine va fi cel care va conduce ţara în următorii cinci ani.


Jozsa Lajos, 62 ani, pensionar: - Am fost profund deranjat, revoltat de marşul de la 1 decembrie. Am fost în centru şi am urmărit demonstraţia de forţă provocatoare. Este clar că a fost iniţiativa şi mişcarea extremei drepte româneşti şi o consider foarte condamnabilă. Sper că pe viitor nu vor mai avea loc manifestări asemănătoare în oraş.


Szava Edit, 57 ani, pensionară pe caz de boală: -Nu am participat la mişcarea de la 1 decembrie. Nu mă interesează aceste festivităţi. Am eu alte probleme. Dupa mine, să vină şi să plece, să facă ce vor.


Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 231 din 03.12.2009, autor Biro Blanka

 

 


eXTReMe Tracker